Duale leerwerkplek aanbieden

Als jouw bedrijf zich inzet voor een duaal leertraject, geef je gedreven leerlingen en cursisten een kans om waardevolle vaardigheden op te pikken naast de schoolbanken. Bij duaal leren combineert een leerling uit het secundair onderwijs of een cursist uit het volwassenenonderwijs leren op school of in een centrum met praktijkervaring bij een bedrijf. Dit traject is ruimer dan stagelopen: naast theoretische kennis in de praktijk toepassen, leert de duale leerling ook allerlei nieuwe vaardigheden die eigen zijn aan de sector en jouw bedrijf.  

Werkplekleren in verschillende sectoren

Ervaring opdoen op de werkvloer is hout waard

Richtpunt campus Hamme ging met houtbedrijf Woodwize in zee, waardoor hun leerlingen in dit bedrijf werkervaring konden opdoen. De vele knelpuntberoepen in de houtsector maken de opleiding van nieuwe krachten noodzakelijk. Werkplekleren is hiervoor ideaal. Het is de meest efficiënte manier om het vak te leren en biedt een pak voordelen voor zowel de leerlingen als de houtsector. 

Naar de bouwsector via duaal leren

Leerlingen motiveren voor een opleiding of loopbaan in de bouwsector is geen evidentie. Met een waaier van opleidingen, duaal en niet-duaal, slaagt Richtpunt campus Eeklo er toch in om continu een honderdtal leerlingen op te leiden tot (ruw)bouwers, bouwtechniekers en schilder-decorateurs. Het filmpje hieronder geeft je een impressie door de ogen van hun leerlingen. Het virtuele VRiool-project, ontwikkeld in samenwerking met de school, mocht hierbij natuurlijk niet ontbreken. 

Carrièreswitch op je vijftigste? Tuurlijk!

Op je vijftigste een carrièreswitch maken en een opleiding tot zorgkundige volgen? Voor veel mensen is de drempel om terug te gaan studeren te hoog. Om het tekort aan zorgpersoneel op te vangen riep Zorgband Leie & Schelde, de overkoepelende organisatie van zorginstellingen in Merelbeke, Destelbergen, Laarne en Nazareth, de hulp in van CVO Groeipunt om de schoolbanken naar de werkvloer te halen. 

Zorgband Leie & Schelde lanceerde een oproep bij zijn medewerkers om zich om te scholen tot zorgkundige. Van poetshulp tot keukenpersoneel, iedere werknemer die zich aangetrokken voelde tot het beroep, mocht zich kandidaat stellen. De eerste groep nieuwe zorgkundigen studeert binnenkort af en er zijn plannen om dit opleidingstraject binnenkort opnieuw op te starten. 

Ondertussen zette CVO Groeipunt een samenwerking op met AZ Maria Middelares en enkele woonzorgcentra, om ook daar het opleidingstraject op de werkvloer te organiseren. 

Een leerling of cursist opleiden in jouw bedrijf?

  • Vraag een erkenning aan via het digitale loket per opleiding en per vestiging waar je leerlingen en cursisten duaal wil opleiden.
  • Stel minstens één mentor aan die de leerling of cursist begeleidt tijdens de opleiding op de werkvloer. Die mentor moet aan enkele voorwaarden voldoen, waaronder een mentoropleiding volgen. 

Meer weten? Bekijk de website over duaal leren.

Samenwerken?

Interesse om zelf een duale leerling of cursist te begeleiden in je bedrijf? Vul het contactformulier in, of neem contact op via e-mail of via telefoon (tel: 09 267 74 43).

Bekijk onze andere samenwerkingsmogelijkheden.

Stel een vraag

directie Onderwijsinstellingen

+32 9 267 74 43