Jurylid bij een competentieproef

De kennis van professionals speelt een onschatbare rol in het leertraject van onze leerlingen. Zetel in de externe jury van een competentieproef en draag zo direct bij aan de professionele vooruitgang van de toekomstige generatie. Je beoordeelt hun werk en biedt inzichten in de verwachtingen van de industrie, waardoor de leerlingen kunnen bouwen aan een succesvolle start in het professionele leven. 

Waarom is die proef zo belangrijk?

De competentieproef vormt een cruciaal onderdeel van het schooltraject en stimuleert de professionele groei en persoonlijke ontwikkeling van leerlingen. Het is ook bekend als een 'geïntegreerde proef' of GIP en is een project of onderzoek dat leerlingen aan het einde van hun secundaire schoolcarrière uitvoeren. Het hoofddoel? Leerlingen de kans geven om hun kennis en vaardigheden op diverse vlakken te integreren en toe te passen.

Hoe gaan ze te werk?

  • De leerlingen verdiepen zich in een specifiek onderwerp dat relevant is voor hun studierichting.

  • Daarna formuleren ze een onderzoeksvraag of doelstelling en gaan ze aan de slag met het verzamelen en analyseren van gegevens. 

  • Na afloop stellen ze een verslag op en presenteren ze de resultaten aan hun medeleerlingen, leerkrachten en externe deskundigen in het vakgebied.

Succesvolle proeven

De F-35-vliegsimulator

Op vraag van de Belgische Luchtmacht bouwden leerlingen van de afstudeerrichtingen Industriële Houtbewerking en Lassen van Richtpunt campus Eeklo een vliegsimulator op ware grootte. Het model van de F-35-gevechtsvliegtuigen is gemaakt in hout en metaal met de nieuwste CNC-technologie. De software is uiteraard geheim en komt uit Amerika.

En wat een succes! De Luchtmacht rekruteert met de simulator. Richtpunt campus Eeklo is nu bezig met de bouw van een nieuw, verbeterd model in hout. 

De ecologische pelouse

Richtpunt campus Hamme, het Regionaal Technologisch Centrum en andere partners werkten samen aan een competentieproef rond automatisch tuinieren in de ecologische pelouse. Richtpunt campus Hamme laat op die manier leerlingen zo vaak mogelijk in aanraking komen met de bedrijfswereld. Zo werken ze aan hun technische competenties én tegelijkertijd aan hun arbeidsattitudes. 

Samenwerken?

Interesse om jurylid te zijn bij een competentieproef? Vul het contactformulier in, of neem contact op via e-mail of via telefoon (tel: 09 267 74 43).

Bekijk onze andere samenwerkingsmogelijkheden.

Stel een vraag

directie Onderwijsinstellingen

+32 9 267 74 43