Oost-Vlaams kerngebied

Tegen 2050 verwacht de Provincie 15 tot 25% meer inwoners in de regio van het Oost-Vlaams Kerngebied. Aan deze bevolkingstoename hangen heel wat uitdagingen vast, op het vlak van wonen, water, energie, mobiliteit, voedsel, zorg en klimaat.

Om op deze uitdagingen een duurzaam antwoord te geven, besloten 28 gemeenten in en rond Gent samen met IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam) een Strategisch Vlaams Project uit te werken.

Het resultaat is ‘Meer mensen, meer toekomst’. Het platform helpt om je gemeente klaar te stomen tegen 2035. Met de simulator kijk je zelf in de toekomst van je gemeente.

Actueel

Met het online platform ‘Meer mensen, meer toekomst’ belandt dit project in een eindfase. Via dit platform kunnen lokale en regionale stakeholders de toekomst van hun gemeente simuleren, inspiratie vinden voor concrete plekken en keuzes maken voor een duurzame toekomst.

  • Op dinsdag 24 november 2020 werd dit nieuwe platform online gelanceerd. Herbekijk het lanceermoment en de introvideo.
  • Gemeentes die een exclusieve gemeentesessie willen boeken om intern of met hun gecoro in gesprek te gaan via het platform, kunnen dit boeken via atelierovk@oostvlaanderen.be
  • Van 7 tot 11 december 2020 was er de ‘Week van de Toekomstregio’ met verschillende boeiende webinars, een startsessie energie en een docufilm. 

Timing

Het project loopt van 1 oktober 2017 tot 31 december 2020.

Budget

  • 240 000 EUR voor personeels- en werkingskosten
  • 800 000 EUR voor de samenwerking met de Internationale Architectuur Biennale van Rotterdam

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen, Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lochristi, Lievegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate, Zulte, Gent, Gavere, Moerbeke, Kruisem, Departement Omgeving; Vlaanderen, Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR)

Gemeenten

Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lochristi, Lievegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate, Zulte, Gent, Gavere, Moerbeke, Kruisem

Stel een vraag