De Provincie Oost-Vlaanderen neemt maatregelen tegen corona. Blijf op de hoogte: www.oost-vlaanderen.be/corona

Oost-Vlaams kerngebied

Tegen 2050 verwacht de Provincie 15 tot 25% meer inwoners in de regio van het Oost-Vlaams Kerngebied. Aan deze bevolkingstoename hangen heel wat uitdagingen vast, op het vlak van (woon)ruimte, mobiliteit en klimaat.

Om op deze uitdagingen een antwoord te formuleren, besloten 28 gemeenten in en rond Gent om een samenwerking aan te gaan en een Vlaams Strategisch Project in te dienen. Om dit project inhoudelijk en methodologisch te versterken ging de Provincie een samenwerking aan met de IABR (Internationale Architectuur Biennale Rotterdam).

Het IABR-Atelier Oost-Vlaams Kerngebied kiest ervoor om deze bevolkingstoename als een kans te zien voor de regio. Groei brengt immers ook heel wat mogelijkheden naar de regio (economische kansen, financiële middelen,…).

Actueel

Het Atelier begeleidde 3 projecten. Elk project onderzocht een specifiek thema (vertrekkende vanuit demografische groei als kans) en toonde als demonstratieproject wat haalbaar zou kunnen zijn voor de hele regio.

Bekijk de projecten:

  • Eeklo: energiewijk van de toekomst
  • Lievegem: water en open ruimte als gedeelde identiteit
  • Merelbeke: anders mobiel

Het Atelier gaat nu op zoek naar een opschaling en ‘leerfase’. Hoe kunnen andere gemeentes uit de regio met gelijkaardige uitdagingen hiermee aan de slag en hoe kunnen ze diverse uitdagingen en transities aan elkaar koppelen op concrete plekken? 

 

Door de coronamaatregelen vonden enkele webinars plaats. Alle verslagen en presentaties vind je onderaan bij 'documenten'.

Timing

Het project loopt van 1 oktober 2017 tot 31 december 2020.

Budget

  • 240 000 EUR voor personeels- en werkingskosten
  • 800 000 EUR voor de samenwerking met de Internationale Architectuur Biennale van Rotterdam

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen, Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lochristi, Lievegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate, Zulte, Gent, Gavere, Moerbeke, Kruisem, Departement Omgeving; Vlaanderen, Internationale Architectuur Biennale Rotterdam (IABR)

Gemeenten

Aalter, Assenede, De Pinte, Deinze, Destelbergen, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Lochristi, Lievegem, Maldegem, Melle, Merelbeke, Nazareth, Sint-Laureins, Sint-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate, Zulte, Gent, Gavere, Moerbeke, Kruisem

Stel een vraag