Studiedag 28 april 2023
Op de studiedag van 28 april gaven we de bezoekers een inzicht op onze kijk op de ruimte en de toekomst voor Oost-Vlaanderen. Hoe kan de provincie zich wapenen tegen de impact van klimaatverandering? Hoe willen we omgaan met het aansnijden van nieuwe open ruimte? Waar en hoe kunnen we de energietransitie faciliteren?
Deelnemers konden enkele workshops en presentaties volgen. Herbekijk de presentaties.
Presentaties
- Inleidende presentatie
- Toelichting over de transitie naar een robuuste en veerkrachtige ruimte
Hoe maken we werk van een robuust en veerkrachtig open ruimtenetwerk dat doordringt tot in de kernen? Hoe versterkt de productie van ecosysteemdiensten onze leefomgeving? We nemen je mee in hoe een sterk fysisch-natuurlijk systeem de leidraad vormt voor het ruimtelijk beleid. - Toelichting over de transitie naar een circulaire samenleving
Hoe kunnen we slim omgaan met de beperkte ruimte? Hoe voeren we een doordacht locatiebeleid? Dit beleidskader gaat dieper in op korte kringlopen, economische activiteiten op bedrijventerreinen en in kernen en de energietransitie. - Toelichting over de transitie naar een solidaire (be)leefomgeving
Hoe maken we werk van een duurzame maatschappelijk groei? Hoe kunnen we bouwen aan klimaatgezonde en solidaire leefomgevingen? Door samen te werken, maken we sterke steden en kernen in een evenwichtig netwerk met voorzieningen op de juiste plekken. - Workshops met praktijkvoorbeelden, realisaties en partnerschappen die de transities nu al vorm geven op het terrein.
- Praktijksessie ‘De Langemeersen & Straat van de Toekomst’
- Praktijksessie ‘Coöperatieve Buren & Bouwshift’
- Praktijksessie ‘De Burchtdamse Meersen & Eiland Zwijnaarde’
- Praktijksessie ‘Kernverstering & Windlandschap’
- Workshop ‘Samen aan de slag met participatie’
- Praktijksessie ‘De Langemeersen & Straat van de Toekomst’
- Slotsessie
Hoe gaat het verder?
Deze studiedag kadert in het communicatie- en inspraaktrajectrond het beleidsplan. Bekijk de verdere plannen voor het voorjaar 2023.