Workshops natuurstudiedag

Tijdens de natuurstudiedag op 16 november kan je één van de negen workshops volgen in de namiddag. Per workshop kunnen 20 personen deelnemen. Bij de workshop ‘Natuurstudie in een historische en internationale context’ kunnen 2 x 15 personen deelnemen.

 

  • Sleutelen met spinnen

Spinnen zijn vaak onbekend en onbemind. Ze vormen nochtans een zeer diverse diergroep met tal van unieke eigenschappen, bijzondere jachttechnieken en voortplantingsstrategieën die je niet voor mogelijk acht. Daarenboven spelen ze in de meeste ecosystemen een belangrijke rol en zijn het goede bio-indicatoren. De workshop leert je spinnenfamilies herkennen en dompelt je onder in boeiende spinnenverhalen.

Begeleiding: Bram Vanthournout (HoGent), Garben Logghe (UGent), Mark Alderweireldt (Provincie Oost-Vlaanderen en UGent), Rudy Jocqué (Koninklijk Museum voor Midden-Afrika)

Locatie: Universiteit Gent, Faculteit Wetenschappen, practicumzaal Dierkunde

 

  • Sleutelen met wilde bijen

Wilde bestuivers zijn van onschatbare waarde voor een gezond ecosysteem. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor onze inheemse wilde bijen en hommels en dat zijn er heel wat! België telt momenteel ongeveer 350 soorten bijen, niet eenvoudig om ze uit elkaar te houden. In deze workshop leer je stap per stap hoe je deze fascinerende insecten kan determineren.

Begeleiding: Jens D’Haeseleer (Natuurpunt studie) en werkgroep ACULEA

Locatie: Universiteit Gent, Faculteit Wetenschappen, practicumzaal Dierkunde

 

  • Sleutelen met zweefvliegen

Zweefvliegen zijn een erg diverse groep waarbij veel soorten een hoge aaibaarheidsfactor hebben. Als bestuivers bieden zweefvliegen onmisbare ecosysteemdiensten, maar er is meer dan dat. Het zijn ook goede bio-indicatoren die snel reageren op veranderingen in hun milieu. Hoe leer je ze eigenlijk kennen? Met behulp van onze stereomicroscopen in het lab nemen specialisten je mee in de wondere wereld van deze prachtige vliegen die kunnen zweven als de besten!

Begeleiding: Frank Van de Meutter (INBO) en collega’s

Locatie: Universiteit Gent, Faculteit Wetenschappen, practicumzaal Dierkunde

 

  • Geopunt en natuurstudie

Geografische informatiesystemen zijn onmisbaar geworden bij het plannen en uitvoeren van natuurprojecten. Maar zijn ze ook toegankelijk voor elke vrijwilliger? Via Geopunt werd een zeer gebruiksvriendelijk platform gecreëerd met up-to-date kaartmateriaal. Dit maakt dit forum bijzonder geschikt om natuurstudieprojecten te ondersteunen. Hoe het werkt wordt gedemonstreerd in ons computerlokaal. Je beschikt dus zelf over een computer om het meteen in de vingers te krijgen.

Begeleiding: Laura D’heer (Digitaal Vlaanderen)

Locatie: Provinciehuis ICT leslokaal

 

  • Natuurstudie in een historische en internationale context

Natuurstudie en natuurhistorie kennen een lange geschiedenis. Al eeuwenlang worden waarnemingen van fauna en flora neergeschreven of gedocumenteerd in collecties. Ook de Universiteit Gent bewaart unieke specimen, niet alleen van fauna en flora maar ook van onderzoeksmateriaal en toestellen. Ervaren gidsen leiden je doorheen de natuurstudie van vroeger en nu, waarna een gratis bezoek aan de indrukwekkende universitaire Plantentuin zeker de moeite waard is.

Begeleiding: gidsen van het GUM en de Plantentuin

Locatie: Universiteit Gent, Faculteit Wetenschappen, Plantentuin

 

  • Monumentale bomen, wat ze vertellen en meer

Het Gentse 'Central Park' of Citadelpark kent een lange, bewogen en interessante geschiedenis. Naast erfgoed, monumenten en het beroemde Gentse Kuipke, staan er in het park ook heel wat monumentale bomen die elk een eigen verhaal vertellen. Ze vormen de kern van vele interessante natuurwaarden in het park. De auteur van het recente boek over het Citadelpark neemt je mee doorheen al deze verhalen.

Begeleiding: Marc Cosyns ,auteur van het boek ’Citadelpark Gent: waar bomen honderduit vertellen’

Locatie: Citadelpark Gent, Kiosk

 

  • Biodiversiteit en natuurherstel in een stedelijke omgeving

Met een biodiversiteitsbril kijken we naar enkele delen van het Citadelpark. Stad Gent geeft uitleg over het masterproject Citadelpark+ en het beheer  dat ze voeren om biodiversiteitswaarde in het park te verhogen. Zo werd er recent een ontharding uitgevoerd waarbij de betonnen vloerplaten naast ’t Kuipke plaats maakten voor een speelweide.

Begeleiding: Jonas Vergauwen (Groendienst Stad Gent) 

Locatie: Citadelpark Gent, Kiosk

 

  • Mossen in het veld herkennen

De vroege winter, als de meeste natuur alweer op een lager pitje draait, is een uitstekende periode om de plantenloep ter hand te nemen en de wondere wereld van mossen te ontdekken. Onder deskundige begeleiding trekken we daarvoor het Gentse Citadelpark in, midden in de stad. Niet toevallig, want deze organismen zijn uitstekende bio-indicatoren, o.a. voor luchtkwaliteit.

Begeleiding: Wouter Van Landuyt (INBO)

Locatie: Universiteit Gent, Faculteit Wetenschappen, Plantentuin

 

  • Hoe en waar kies ik een (stereo)microscoop?

Als je met natuurstudie bezig bent, ontstaat vroeg of laat de behoefte om zelf te investeren in optisch materiaal. Verrekijkers en telescopen zijn voldoende bekend maar het hoe, wat en waar van microscopen is dat minder. Nochtans zijn deze instrumenten voor de studie van heel wat planten- en diergroepen onmisbaar. Welke systemen bestaan er? Wat zijn de voor- en nadelen? Op wat moet je zeker letten? Ga ik voor nieuw of tweedehands? En de prijs? Dit en veel meer in deze 'materialenworkshop'.

Begeleiding: Jef Schoors en Frank Van Campen (Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie)

Locatie: Provinciehuis

Praktische info

  • Workshops: Sleutelen met spinnen - Sleutelen met wilde bijen - Sleutelen met zweefvliegen
    • Waar? Practicumzaal Dierkunde (Universiteit Gent Campus Ledeganck, Faculteit Wetenschappen)
    • Wanneer? Afspraak om 13.45 uur stipt in de practicumzaal Dierkunde (ingang hoogbouw 3e verdieping), K.L. Ledeganckstraat 35. Dat is 10 minuten wandelen door het mooie Citadelpark.
  • Workshops: Natuurstudie in een historische en internationale context - Mossen in het veld herkennen
    • Waar? GUM (Gents Universitair Museum) & Plantentuin (Universiteit Gent Campus Ledeganck, Faculteit Wetenschappen)
    • Wanneer? Afspraak om 14 uur stipt aan de ingang van het GUM in de Plantentuin, op de hoek van de K.L. Ledeganckstraat 35 en Emile Clauslaan. Dat is 10 minuten wandelen door het mooie Citadelpark.
  • Workshops: Monumentale bomen, wat ze vertellen en meer - Biodiversiteit en natuurherstel in een stedelijke omgeving
    • Waar? Kiosk in het Citadelpark
    • Wanneer? Afspraak om 14 uur stipt aan de kiosk in het park, Louis Hanssensdreef. Dat is 5 minuten wandelen vanaf het Provinciehuis.
  • Workshops: Geopunt en natuurstudie - Hoe en waar kies ik een (stereo)microscoop?
    • Waar? Provinciehuis
    • Wanneer? Afspraak om 14 uur in het Provinciehuis.

Stel een vraag

dienst Klimaat, Milieu & Natuur

+32 9 267 78 02