Verbijsterende bijen

Verdeling bijenvriendelijk bloemenzaad

Land- en tuinbouwers kunnen tot 1 januari 2024 gratis bijenvriendelijk bloemenzaad bestellen via de groepsaankoop plantgoed. Er is keuze tussen een meerjarig en/of een één- en tweejarig bloemenmengsel. Beide bloemenmengsels zijn geschikt voor zowel kleine percelen als voor een volledig veld en helpen de bijen én de biodiversiteit. 

Samenstelling en resultaat

Mengsel met één- en tweejarige bloemen

  • Samenstelling: wilde korenbloem, zeepkruid, boekweit, cosmos, grote klaproos, bleke klaproos, Japanse haver, zonnebloem, komkommerkruid, gewone kamille, phacelia (bijenbrood), Seradella.
  • Resultaat: Geeft snel een weelderige bloei en is ideaal voor de aanleg van bloemenakkers op b.v. tijdelijk vrijgekomen plaatsen. Bij zaaien in het voorjaar bloeien de meeste soorten al in het eerste jaar. Een deel van de zaden wacht tot het tweede jaar. Na 2 jaar is opnieuw inzaaien nodig.

Mengsel met meerjarige bloemen

  • Samenstelling: gewoon duizendblad, wilde peen, gewone margriet, pastinaak, rode klaver, knoopkruid, voederwikke, boerenwormkruid, grote klaproos, gewone rolklaver, gele ganzenbloem, muskuskaasjeskruid, weverskaarde of grote kaardebol, slangenkruid, venkel, inkarnaatklaver, komkommerkruid, goudsbloem, wilde korenbloem.
  • Resultaat: Geeft een permanente bloemenweide. Je moet dit niet jaarlijks inzaaien. Bij zaaien in het voorjaar zijn er in het eerste jaar maar beperkt bloemen. Pas in het tweede jaar is er volop bloei.
  • Doel: Het bloemenmengsel is gekozen om nuttige insecten zoals lieveheersbeestjes, zweefvliegen en sluipwespen, … aan te trekken. Het mengsel omvat ook soorten met interessante bloemen voor bestuivers, met gespreide bloei doorheen het hele groeiseizoen.

Checklist voor steden en gemeenten

Steden en gemeenten die aan de slag willen met bijenvriendelijk groenbeheer, vinden inspiratie in de checklist 'Hoe bijenvriendelijk is mijn gemeente/stad'?

Stel een vraag

dienst Landbouw & Platteland

+32 9 267 86 79