De Provincie Oost-Vlaanderen neemt maatregelen tegen corona. Blijf op de hoogte: www.oost-vlaanderen.be/corona

Fietsnetwerk

Fietssnelwegen

>> Vind jouw fietssnelweg of de website van Fietssnelwegen.be

Via de fietssnelwegen kan je Oost-Vlaamse steden en economische knooppunten met de fiets bereiken. Een fietssnelweg maakt het mogelijk om veilig en comfortabel in een halfuurtje te fietsen van bijvoorbeeld Deinze, Lokeren of Wetteren naar Gent.

Voordelen?

  • Geen file of vertraging
  • Geen CO2-uitstoot
  • Extra beweging

 

Enkele voorbeelden:

  • F2: fietssnelweg tussen Gent en Brussel
  • F4: fietssnelweg tussen Gent en Antwerpen
  • F6: fietssnelweg tussen Gent en Brugge

De Provincie is bouwheer van deze fietspaden/-snelwegen. De gemeenten nemen nadien de aangelegde fietsinfrastructuur over en zorgen voor het onderhoud ervan.

De snelwegen worden ingericht als ‘gestrekte’ route: vlak, rechtdoor en zoveel mogelijk conflictvrij en met beveiligde kruispunten. De minimumbreedte is 3 meter, bij voorkeur in beton of asfalt.

Nog niet alle routes zijn momenteel befietsbaar. Ongeveer 200 km netwerk ontbreekt nog. Die missing links pakt de Provincie route per route aan. Ook Europa investeert in fietssnelwegen.

Maak jouw inwoners warm voor de fietssnelwegen

Sinds de lockdownperiode fietsen we er op los. De fietstelpalen langs de Oost-Vlaamse fietssnelwegen draaien overuren en dat is top want het is gezond, veilig en comfortabel!

Ook in jouw buurt vind je tal van fietssnelwegen. Promoot de fietssnelwegen langs je eigen stad of gemeente. Daarvoor kan je heel wat beeldmateriaal downloaden. Gebruik de banner met de bakfiets of de speedbike in verschillende formaten.

Bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk

Het bovenlokaal functioneel fietsroutenetwerk (BFF) is een gemeente overschrijdend fietsroutenetwerk dat zich richt op doelgerichte verplaatsingen van meer dan 5 km. Het BFF focust zich op fietsverkeer naar woonkernen, scholen, stations, winkelcentra, bedrijventerreinen, …

Het netwerk is opgemaakt door de Provincies en het Vlaams gewest in samenspraak met de gemeenten. Nog niet alle routes zijn momenteel befietsbaar. 

Lokale functionele fietsroutes

De lokale functionele fietsroutes vervolledigen het bovenlokaal netwerk op gemeentelijk niveau. De routes richten zich op doelgerichte verplaatsingen van minder dan 5 km naar het werk, de school, haltes openbaar vervoer, de winkel, het sportcentrum en vrije tijd in het algemeen.

De gemeenten staan in voor het netwerk en nemen het op in hun gemeentelijk mobiliteitsplan. Nog niet alle routes zijn momenteel befietsbaar.

Stel een vraag