Lokaal 3D

Het project Lokaal 3D onderzoekt via 3 stapstenen (data, denken en doen) hoe de (handels)kern van de toekomst er kunnen uitzien bij 5 lokale besturen. De resultaten en verworven inzichten delen we na afloop met alle lokale besturen die ook naar dit toekomstbeeld voor hun kern(en) streven.

Door in dialoog te gaan met lokale besturen, hun ondernemers en inwoners streven we naar gedragen en geprioriteerde onderzoeksdoelen en smart economy-oplossingen die effectief bijdragen aan de oplossing voor de 5 cases.

  • Binnen het project verzamelen we data die gebruikt kan worden om tot nieuwe beleidskeuzes te komen. Deze worden per case toegepast om zo een voor, tijdens en na scenario te bekomen.
  • De cases leveren directe resultaten op, zodat lokale besturen stappen kunnen zetten in een datagedreven beleid.

Actueel

  • Op 31 mei 2023 liep dit project af. Doorheen het traject zijn er 6 lokale besturen betrokken: Aalst, Dendermonde, Herzele, Lokeren, Ronse en Sint-Gillis-Waas. Enkel de cases Dendermonde en Ronse werden tot een volledig einde gebracht. Bekijk de cases en het verloop.
  • Uit al deze cases zijn heel wat leerlessen, bevindingen en voorbeelden gekomen. Al deze ervaringen zijn gebundeld in een draaiboek. Daarin kunnen geïnteresseerden een overzicht vinden van het gehele project, de valkuilen en opportuniteiten. Maar bovenal kan dit draaiboek tot inspiratie dienen voor een eigen smart city of smart economy project.

Timing

Het EFRO Lokaal 3D project is begonnen op 1 januari 2020 en is afgelopen op 31 mei 2023 na een éénmalige verlenging. 

Budget

Het project heeft een totale kostprijs van 739.400,00 EUR en kan gerealiseerd worden dankzij Europese steun (EFRO) en steun van Fonds voor Innoveren en Ondernemen (FIO), beide ter waarde van 295.760,00 EUR.

Partners

Provincie Oost-Vlaanderen, UNIZO Oost-Vlaanderen

Gemeenten

Aalst, Dendermonde, Herzele, Lokeren, Ronse en Sint Gillis-Waas

Stel een vraag

dienst Ondernemen & Innovatie

+32 9 267 86 84