Dag van het Bos

Van 8 tot en met 15 oktober trekt de Week van het Bos de kaart van de biodiversiteit! Op zondag 8 oktober trappen we deze week af met de Dag van het Bos in Het Leen.

We verwelkomen je met demonstraties, geleide wandelingen, re-enactment, een ambachtendorp en veel meer.  Ontdek hier het programma: 

Wandeling met schaapherder

  • Start om 13.30 & 15 uur, aan het bosinfocentrum

Wandeling met natuurgids

  • Start om 14 uur, aan het bosinfocentrum

Vogelvrijlating

  • Start om 14 en 16 uur, aan het bosinfocentrum

Wandelroute met verschillende activiteiten

  • Doorlopend tussen 13 en 17 uur
  • De wandelroute van ongeveer 3 km loopt grotendeels langs betonnen paden en is dus goed toegankelijk. Er rijdt een huifkar die de belangrijkste plaatsen van het parcours verbindt.

Maak een mooie boswandeling doorheen Het Leen, en ontdek onderweg verschillende activiteiten en demonstraties

Tentoonstelling ‘Bos in Beeld’

Ter gelegenheid van de Dag van het Bos lanceert Het Leen een nieuwe inventaris met de volledige fauna en flora van het domein. Een fototentoonstelling met werk van fotografen die aan Het Leen verbonden zijn, toont je een greep uit de zeer rijke verzameling planten, dieren en zwammen.

Demonstraties bosbeheer

Het bosteam van Het Leen toont je hoe ze dit bos van meer dan 280 ha beheren. Daar komen zowel indrukwekkende machines als letterlijke paardenkracht bij kijken. Langs het parcours maak je kennis met verschillende aspecten van het bosbeheer en kan je de resultaten bewonderen.

Natuurwaarnemingen

Geen boswandeling zonder natuurwaarnemingen. In het bosinfocentrum kan je het water uit de vijver onderzoeken en de natuur door een microscoop bekijken.

Langs het wandelparcours is er een stand waar een natuurgids uitleg geeft bij wat je onderweg gezien, gehoord of gevonden hebt.

Infostanden

We werken samen met verschillende organisaties om onze bezoekers te laten proeven van de Meetjeslandse natuur in al haar facetten. In het bosinfocentrum stellen verschillende spelers zich aan jou voor.

Ambachtenmarkt

Met het hout dat in bossen gewonnen wordt, kan je heel wat aanvangen. Kuier door de ambachtenmarkt en maak kennis met de mooie stielen van houtdraaiers, snijders en andere kunstige ambachten.

Re-enactment

Het Leen heeft een verleden als militair munitiedepot. Op de Dag van het Bos wordt een deel van het domein opnieuw militair gebied, compleet met tentenkamp, jeeps, camouflagenetten,…

Animatie

  • Voor de jonge bezoekers is er grime, een ‘vliegend tapijt’ en ‘kruinzweven’.
  • Een carving-kunstenaar maakt van een dode boomstam een prachtig kunstwerk.
  • Een muziekband zorgt voor wat muzikale sfeer. 

Praktisch

  • Bereikbaarheid

De parking van Het Leen is beperkt tot maximum 300 auto’s. Wil je geen parkeerstress? Kom dan met de fiets of het openbaar vervoer. Bekijk de bereikbaarheid van Het Leen.

  • Honden

Honden zijn in het domein welkom, maar enkel als ze aangelijnd zijn. Bij de begeleide wandelingen met schaapherder en de natuurgids zijn honden niet toegelaten.