Florient

Charles Van Hoorebeke droogde en plakte 200 jaar geleden alle plantensoorten die hij in het wild vond in Oost-Vlaanderen in een boek. Hij verzamelde 1.505 soorten met prachtige namen zoals rapunzel, adonis, genadekruid en rozenkransje.

Deze unieke collectie wordt nog steeds bewaard in de Plantentuin van UGent en brengen we vandaag tot bij jou:

Zoektocht voor gezinnen

Ga op speurtocht en vind alle verdwenen planten terug. Een tip voor een leuke en gratis uitstap waar je ook nog iets van opsteekt! Voor gezinnen met kinderen van ca. 6 tot 12 jaar.

  • tot 6 december in domein Het Leen in Eeklo

Wandeling in de Plantentuin

Enkele lokaal verdwenen of bedreigde plantensoorten zijn opnieuw ingezaaid in de Plantentuin van de Universiteit Gent en terug van weggeweest. Kom deze aloude bloemen en kruiden, levend erfgoed, gratis ontdekken op je wandeling in de Plantentuin! Er staat informatie bij.

Als je enkel buiten wil wandelen, is de toegang vrij. Wil je daarna ook nog graag de binnenruimtes bezoeken, moet je reserveren:

 >> Reserveer je tickets voor de Plantentuin

Databank

In de databank vind je alle plantensoorten uit het herbarium met hun vindplaats, oude naam en extra uitleg over hoe ze medicinaal, culinair, economisch ... gebruikt werden. Je vindt er heel wat inspiratie voor je beheerplan, natuurinrichting of heraanleg als je kiest voor streekeigen beplanting en zo je steentje bijdraagt tot de SDG's, biodiversiteit en klimaat.

>> Speur door de databank

>> Bekijk de handleiding

Boek 'Groen van toen'

In maart 2022 verschijnt er een publicatie over dit herbarium en het verdwijnen van planten in de natuur. Een prima cadeau-ideetje voor jezelf of voor een andere plantenliefhebber, met o.a. prachtige botanische tekeningen als illustraties. Het boek 'Groen van toen' zal uitgegeven worden door Academia Press, 25,99 EUR kosten en te koop zijn in de boekhandel.

Tentoonstelling Florient Express

40% van de plantensoorten die Charles Van Hoorebeke vond is nu bedreigd of verdwenen. Kom er alles over te weten op de gratis rondreizende expo 'Florient Express'. 

Contacteer ons als je interesse hebt om deze tentoonstelling te plaatsen.

Vanaf 1 april tot en met 11 september 2022 zal de expo op de provinciale erfgoedsite Ename, in het Erfgoedcentrum staan, aangevuld met voorbeelden uit Oudenaarde.

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00