Florient

Charles Van Hoorebeke droogde en plakte 200 jaar geleden alle plantensoorten die hij in het wild vond in Oost-Vlaanderen in een boek. Hij verzamelde 1.505 soorten met prachtige namen zoals rapunzel, adonis, genadekruid en rozenkransje.

Deze unieke collectie wordt nog steeds bewaard in de Plantentuin van UGent en brengen we vandaag tot bij jou:

Rondreizende tentoonstelling

Zoektocht voor gezinnen

Voor gezinnen is er een zoektocht naar de verdwenen en bedreigde plantensoorten. Die zoektocht kan je momenteel doen in provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve.

Wandeling in de Plantentuin

Enkele lokaal verdwenen of bedreigde plantensoorten zijn opnieuw ingezaaid in de Plantentuin van de Universiteit Gent en terug van weggeweest. Kom deze aloude bloemen en kruiden, levend erfgoed, gratis ontdekken op je wandeling in de Plantentuin! Er staat informatie bij de planten.

Als je enkel buiten wil wandelen, is de toegang tot de Plantentuin vrij. Wil je daarna ook nog graag de binnenruimtes bezoeken, moet je reserveren:

 >> Reserveer je tickets voor de Plantentuin

Databank

In de databank vind je alle plantensoorten uit het herbarium met hun vindplaats, oude naam en extra uitleg over hoe ze medicinaal, culinair, economisch ... gebruikt werden. Je vindt er heel wat inspiratie voor je beheerplan, natuurinrichting of heraanleg als je kiest voor streekeigen beplanting en zo je steentje bijdraagt tot de SDG's, biodiversiteit en klimaat.

>> Speur door de databank

>> Bekijk de handleiding

Groen van toen

In het voorjaar 2022 verscheen er een publicatie over het herbarium van Van Hoorebeke en het verdwijnen van planten in de natuur. Een prima cadeau-ideetje voor jezelf of voor een andere plantenliefhebber. Het boek 'Groen van toen' is uitgegeven door Academia Press, kost 25,99 EUR en is te koop in de boekhandel.

Stel een vraag

directie Erfgoed & Erfgoedsites

+32 9 267 72 00