De Provincie Oost-Vlaanderen neemt maatregelen tegen corona. Blijf op de hoogte: www.oost-vlaanderen.be/corona

Naar molens kijken

Bezoek de tentoonstelling 'Naar molens kijken' in het Erfgoedcentrum van de Erfgoedsite Ename, een expo die molens vanuit een ander perspectief bekijkt.

De molen en zijn molenaar zijn een onuitputtelijke bron van metaforen, symbolen en allegorieën, waardoor ze vaak onderwerp worden van populaire, romantische taferelen. Getuige hiervan de kunstwerken van de Latemse en Dendermondse schilders, net als een ets van Jan Decleir die je in de tentoonstelling kunt bewonderen.

Maar er is meer: windmolens, watermolens en rosmolens malen graan, pletten zaden, werken op getijden, drijven blaasbalgen aan, leggen polders droog, verzagen bomen, zwingelen vlas… Deze expo toont je de molen als moeder van technieken. Het ambacht van molenaar is erkend als immaterieel erfgoed. Molens zijn bakens in het landschap met een mooie toekomst: met de milieuvriendelijke kracht van water en wind maken ze het beste meel ter wereld!

Molenexpo met kinderen

Zijn er kinderen mee tussen 6 en 12 jaar? Dan is 'Molenaar gezocht' iets voor jullie. Doorheen de tentoonstelling krijg je 7 uitdagingen die je laten zien wat een molenaar zoal moet kennen en kunnen om een molen 'maalvaardig' te houden: kijken naar het weer, begrijpen hoe tandwielen werken, samenwerken, ... Zouden jullie een goede molenaar zijn? Ontdek het nu!

Extra activiteiten

Wanneer de coronamaatregelen dit toelaten, zal je ook kunnen genieten van:

Praktisch

  • Wanneer? Vanaf zaterdag 29 mei 2021 tot en met zondag 26 september 2021 
  • Waar? In het Erfgoedcentrum van Erfgoedsite Ename (Lotharingenstraat 1 in Ename)
  • Deze tentoonstelling kan je enkel bezoeken na reservatie: reserveer tickets online of bel 055 30 03 44
  • Praktische info: openingsuren, adres, prijs, toegankelijkheid, ...
  • Lees de coronamaatregelen

Tips

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met vzw Oost-Vlaamse molens en Mola Molencentrum.

Stel een vraag