De Provincie Oost-Vlaanderen neemt maatregelen tegen corona. Blijf op de hoogte: www.oost-vlaanderen.be/corona

Naar molens kijken

Bezoek de tentoonstelling 'Naar molens kijken', een expo die molens vanuit een ander perspectief bekijkt in de Erfgoedsite Ename, in het Erfgoedcentrum,

De molen en zijn molenaar zijn een onuitputtelijke bron van metaforen, symbolen en allegorieën, waardoor ze vaak onderwerp worden van populaire, romantische taferelen. Getuige hiervan de kunstwerken van de Latemse en Dendermondse schilders, net als een ets van Jan Decleir die je in de tentoonstelling kunt bewonderen.

Maar er is meer: windmolens, watermolens en rosmolens malen graan, pletten zaden, werken op getijden, drijven blaasbalgen aan, leggen polders droog, verzagen bomen, zwingelen vlas… Deze expo toont je de molen als moeder van technieken. Het ambacht van molenaar werd erkend als immaterieel erfgoed. Molens zijn bakens in het landschap met een mooie toekomst: met de milieuvriendelijke kracht van water en wind maken ze het beste meel ter wereld!

Extra activiteiten

  • Voor kinderen (ca. 6 tot 12 jaar) is er in de tentoonstelling een interactief traject op maat om kennis te maken met de boeiende wereld van wind- en watermolens: ze leren bij welke weersomstandigheden je een molen kunt laten draaien, ze ondervinden dat samenwerken belangrijk is, ze spelen met tandwielen, ze maken hun eigen molenkunstwerk met wasco's … Boek je ticket voor de expo Molens, en vraag naar het kinderaanbod aan de balie.
  • Wanneer de coronamaatregelen dit toelaten, kan je ook genieten van deze extra's:

Praktisch

  • Wanneer? Vanaf zaterdag 29 mei 2021 tot en met zondag 26 september 2021 
  • Waar? In het Erfgoedcentrum van Erfgoedsite Ename (Lotharingenstraat 1 in Ename)
  • Deze tentoonstelling kan je enkel bezoeken na reservatie: reserveer tickets online of bel 055 30 03 44
  • Praktische info: openingsuren, adres, prijs ...
  • Lees de coronamaatregelen

Tips voor vervolg

Deze tentoonstelling kwam tot stand in samenwerking met vzw Oost-Vlaamse molens en Mola Molencentrum.

Stel een vraag