Stages in de thuis- en gezinszorg

Begeleid jij in Oost-Vlaanderen leerlingen uit het 7de jaar beroepssecundair onderwijs (BSO) richting thuis- en bejaardenzorg / zorgkundige in hun zoektocht naar een stageplaats? Dan kan je bij de Provincie terecht voor stagematching.

Bij de stagematching worden leerlingen die een stageplaats zoeken ingevoerd in een centraal aanmeldingssysteem. Op basis van hun interesses en regio’s worden ze gekoppeld aan diensten voor thuis- en gezinszorg die stageplaatsen aanbieden. 

De Provincie volgt samen met VIVO (Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de social profit) de praktische organisatie op. 

Werkwijze

Secundair onderwijs

Stap 1: Leerlingen aanmelden

 • Je meldt je als stagecoördinator van een Oost-Vlaamse school aan bij de Provincie (zorgberoepen@oost-vlaanderen.be) met jouw e-mailadres.
 • Je ontvangt als stagecoördinator een activeringsmail van VIVO (info@viosocialprofit.org) voor jouw school en activeert de login van jouw school in de stagematchingstool. 
 • Je geeft eerst alle stagewerkplekbegeleiders van jouw school in de stagematchingtool in.
 • Hierna kan je alle stageaanvragen van de leerlingen ingeven. Je kan de gegevens van de leerlingen bewerken zolang hun aanvragen nog niet zijn aanvaard door een dienst voor thuis- en gezinszorg. 
 • Je kunt leerlingen tot uiterlijk maandag 5 september 2022 om 12 uur aanmelden in de stagematchingstool (deadline voor de eerste matchingsronde). 
 • Leerlingen die iets later starten met de opleiding kan je nog tot uiterlijk maandag 19 september 2022 om 12 uur in de stagematchingstool aanmelden (deadline voor de tweede matchingsronde). 

 

Stap 2: Nazicht stageaanvragen

 • De diensten voor thuis- en gezinszorg bekijken de stageaanvragen van de leerlingen, aanvaarden deze binnen hun mogelijkheden en wijzen de leerlingen hun stagementoren toe.

  

Stap 3: Aanvaarding stageaanvragen

 • Vanaf maandag 19 september 2022 om 12 uur kan je bekijken welke stageaanvragen in de eerste matchingsronde zijn aanvaard door de diensten voor thuis- en gezinszorg. Hierbij gaat het enkel om de leerlingen die tot maandag 5 september 2022 om 12 uur zijn aangemeld.
 • Vanaf vrijdag 30 september 2022 om 12 uur kan je bekijken welke stageaanvragen in de tweede matchingsronde zijn aanvaard door de diensten voor thuis- en gezinszorg. Hierbij gaat het om zowel de leerlingen die in de eerste matchingsronde nog niet waren geplaatst als de leerlingen die pas na maandag 5 september 2022 om 12 uur zijn aangemeld.

 

Stap 4: Start stage

 • Als stagecoördinator deel je de contactgegevens van de toegewezen stagementoren van de diensten voor thuis- en gezinszorg met de stagewerkplekbegeleiders van jouw school zodat zij hun aanvaarde leerlingen met hen in contact kunnen brengen, alle nodige formaliteiten kunnen regelen en de leerlingen hun stages kunnen aanvangen. 

 

Stap 5: Extra matchingsronde

 • Voor leerlingen die nog later starten met de opleiding of in de eerste twee matchingsrondes niet zijn geplaatst, zal eind januari 2023 nog een extra matchingsronde worden georganiseerd voor het tweede semester. In de tussentijd kan er ook rechtstreeks contact worden opgenomen met de diensten voor thuis- en gezinszorg om na te vragen of er alsnog een stageplaats beschikbaar is. 

 

Graag meer info? Bekijk de handleiding en het instructiefilmpje voor het secundair onderwijs.

Duaal en volwassenenonderwijs

Ook voor het duaal en volwassenenonderwijs wordt met de stagematchingstool gewerkt. Hiervoor kan je vanuit de school rechtstreeks contact opnemen met VIVO via stages@vivosocialprofit.org. Voor het duaal onderwijs kan je leerlingen aanmelden tot en met dinsdag 15 november 2022 en zullen de voorlopige resultaten zichtbaar zijn vanaf woensdag 30 november 2022. Hierna volgt voor deze leerlingen eerst nog een aanvaardingsgesprek. Voor het volwassenenonderwijs zijn er meerdere aanmeldingsperiodes doorheen het jaar, maar verloopt de werkwijze verder volledig op dezelfde manier als voor het secundair onderwijs.

Graag meer info? Lees meer over stages in het duaal en volwassenenonderwijs.

Stel een vraag

directie Onderwijs & Vorming

+32 9 267 74 75