Workshops Europaweek

Europa Direct Oost-Vlaanderen organiseert jaarlijks een Europaweek met workshops voor klassen. Wil jij dit ook voor jouw klas? Schrijf je in en maak kans op één van onze gratis en interactieve workshops. De winnaars worden gekozen op basis van inschrijfdatum (snelste wint). 

Deze reeks is volzet, een nieuwe reeks volgt februari 2023. Volg onze nieuwsbrief, Facebook en Instagram om op de hoogte te blijven.

Interactieve workhops

Infosessie EU – 3de graad ASO, KSO, doorstroom TSO

Tijdens deze interactieve lezing nemen we je leerlingen op sleeptouw voor een alomvattend verhaal over de Europese Unie.

We starten met de geschiedenis: waarom, wanneer en hoe is de Europese samenwerking ontstaan? Hoe zijn we van zes naar 28 en intussen terug naar 27 lidstaten gegaan?

Daarnaast bekijken we wat de Unie concreet doet en hoe ze beslissingen neemt, inclusief de samenstelling en werking van de Europese instellingen. Hierbij legt de spreker veelvuldig linken naar de actualiteit en uitdagingen voor de EU. De vele voorbeelden en mooie presentatie maken het verhaal af.

Workshop ‘vluchtelingen in Europa’ – 3de graad ASO, KSO, TSO, BSO

Nog nooit waren wereldwijd zoveel mensen op de vlucht: meer dan 80 miljoen. Sinds 2015 kwamen er ook een groter aantal binnen in de Europese Unie. Hoe groot is het aantal vluchtelingen in Europa echt? Wat gebeurt er als ze hier aankomen? Wat doet de Europese Unie?

Tijdens de workshop ‘vluchtelingen in Europa’ ontdekken de leerlingen alles over het thema. De workshop werkt rond beeldvorming (hoeveel vluchtelingen zijn er nu echt in de EU) en meningsvorming (wat vinden ze er zelf van?). De workshop bestaat uit drie verschillende delen:

  • Via een inleefspel kijken de leerlingen eerst in kleine groepjes door de bril van de vluchtelingen zelf. 
  • In een tweede deel kijken ze door middel van een kaartoefening door de bril van de EU-landen;
  • en tot slot door hun eigen bril. 

Workshop ‘Ontdek Europa’ – 3de graad BSO

De leerlingen ontdekken via allerlei spelen en methodieken enkele basisgegevens over de Europese Unie zoals het ontstaan, welke landen lid zijn en wat de Europese Unie doet. De workshop is gebaseerd op het educatieve materiaal 'Europe@school – Actieve lessen over de EU’, dat Ryckevelde ontwikkelde in opdracht van het Europees Parlement.

De Europese Green Deal, naar een duurzame toekomst – 3de graad BSO

Als we onze planeet én ook onszelf willen redden, is er dringend actie nodig. Planten en dieren sterven massaal uit, grondstoffen raken uitgeput en ons klimaat warmt op aan een razendsnel tempo. Maar er is ook goed nieuws: die groene omslag is al volop aan de gang!

Tijdens deze nieuwe interactieve workshop gaan je leerlingen zelf op ontdekking en komen ze meer te weten over de groene plannen van de Europese Unie. Aan de hand van vragen en opdrachten leren ze hoe de Europese Green Deal ingrijpt in alle sectoren en alle facetten van ons dagelijks leven, en bouwen ze zelf mee aan een groenere toekomst. 

Praktische info

  • Voor wie? Een groep bestaat uit minimum 20 en maximum 30 leerlingen.
  • Wanneer? Een nieuwe reeks volgt februari 2023. Volg onze nieuwsbrief, Facebook of Instagram om op de hoogte te blijven.
  • Duur? De workshops duren ongeveer 2.30 uur, pauze inbegrepen: 
  • Voormiddagsessies: 9 tot 11.30 uur.
  • Namiddagsessies: 13 tot 15.30 uur.
  • Waar? In Gent in het Provinciehuis (Gouvernementstraat 1, 9000 Gent) of  het PAC Zuid (W. Wilsonplein 2, 9000 Gent). De exacte locatie wordt meegedeeld na de selectie. De school staat zelf in voor de verplaatsing.