Lager onderwijs

Klimaatgezelschapsspel: Wat doe jij met het regenwoud?

Het spel is een strijd om grond in het regenwoud. Spelers met tegengestelde belangen proberen zoveel mogelijk regenwoud in hun bezit te krijgen. Afhankelijk van je rol als plantagehouder, houtzager, milieubeschermer of inlandse bewoner, zal je strategie anders moeten zijn.

Een gezelschapsspel om gewoon te spelen of als onderdeel van je klimaateducatie of educatie voor duurzame ontwikkeling. Denken spelers eraan dat het regenwoud belangrijk is voor het klimaat en dat elke wereldbewoner er baat bij heeft?

Natuurgezelschapsspel: Scheldeganzen in actie

De deelnemers kruipen elk in de huid van een gans en maken via speelse opdrachten kennis met de natuur in de eigen tuin of omgeving. Via de doe-opdrachten bereiken ze het einddoel. Wie het eerst zijn opdrachten tot een goed einde brengt, is de winnaar en de absolute leider van de ganzentroep.

Handleiding: Met Willy en familie het bos in

Willy het konijn woont aan de rand van het bos met zijn vrouw en kinderen. Elk familielid heeft iets leuks bedacht om het bos te verkennen. Met allerlei materiaal in onze rugzak trekken we samen met hen het bos in. We zoeken de dikste boom, ontdekken de gekste paddenstoelen en onze verrekijker helpt ons om de vogels te ontdekken. Deze activiteit staat in het werkboek beschreven voor de herfst, winter en lente. Je vindt er ook de eindtermen en materiaaltips in terug. 

Handleiding: Speurneuzen in het bos of in het park

De handleiding bevat:

  1. praktische doe-het-zelf-tips 
  2. uitvoerig beschreven veldwerkopdrachten voor de herfst, winter en lente
  3. hulp bij de inzichtelijke naverwerking in de klas
  4. de eindtermen die verwerkt zijn in de activiteiten
  5. een uitgebreide waaier aan didactische bijlagen en werkbladen

Handleiding: De onderzoeker

Tijdens veldwerk worden de leerlingen echte terreinwetenschappers die op een pas ontdekt eiland gedropt worden. Ze nemen deel aan een internationale expeditie die de geheimen van het eiland moet ontsluieren. Via observaties, staalnames en berekeningen brengen zij verslag uit over dit ontdekte eiland.
Naast de beschrijving van het veldwerkprogramma en de naverwerking vind je ook een heleboel tips. 

Handleiding: Geboeid door de natuur

Via de beruchte roversbende van Jan De Lichte ontdekken leerlingen de thema's landschap, water, bodem, leefmilieu, onderzoek en ontspanning.  Het werkboekje brengt begrippen, handelingen en ervaringen over natuur en milieu via veldwerkopdrachten met elkaar in verband. 

Handleiding: Oriëntatie in het landschap

Het oude dagboek van de mysterieuze man P.L.D.V. is je gids tijdens je zoektocht doorheen het landschap. Van tijd tot tijd haal je de instrumenten zoals kaart, kompas, papier en potlood, ... boven om de opdrachten te kunnen uitvoeren. Die leiden jou op het einde van je tocht naar de schat van P.L.D.V.