10 mondiale uitdagingen
Wil jij als gemeente inzetten op lokaal mondiaal beleid? De Provincie Oost-Vlaanderen daagt je 10 keer uit! Je krijgt 1 jaar de tijd om deze 10 uitdagingen tot een goed einde te brengen!
Betrek het bestuur, je collega’s, middenveldorganisaties, de lokale middenstand en de bevolking om de 10 uitdagingen tot een goed einde te brengen.
De uitdagingen zullen je helpen duurzame beleidskeuzes in een mondiale context te stimuleren. Daarnaast krijgen de gemeenten die de 10 uitdagingen behalen een korting van 1000 EUR op een selectie van trajecten aangeboden in het Omgevingscontract. Via het Omgevingscontract kunnen gemeenten intekenen op een breed aanbod van diensten en projecten over milieu, omgeving, klimaat, natuur, mobiliteit, landbouw, economie, …
De 10 mondiale uitdagingen
- Organiseer een mondiale week met een zelfgekozen thema
- Organiseer in het lokaal cultuurcentrum een activiteit rond wereldburgerschap
- De bibliotheek zet een activiteit op rond wereldburgerschap
- De basisscholen in jullie gemeente organiseren een educatieve activiteit rond een mondiaal thema
- Zorg voor een vaste rubriek in het lokale infoblad rond mondiale thema’s
- Communiceer naar je inwoners over lokale initiatieven rond mondiale solidariteit binnen de gemeente
- Organiseer een faire markt met een sensibiliserend luik
- Neem een initiatief om duurzaam consumeren bij je bevolking te stimuleren
- Zorg dat minstens 1 extra duurzaam product structureel wordt aangekocht door het gemeentebestuur
- Organiseer een activiteit voor het gemeentepersoneel om het draagvlak voor het eigen lokaal mondiaal beleid te vergroten
Via elke link zie je wat de uitdaging precies inhoudt en vind je concrete voorbeelden en materiaal. Maar wees gerust creatief! Ook in het documentatiecentrum Mondiale Solidariteit van de Provincie Oost-Vlaanderen kan je heel wat inspirerende materialen ontlenen.
Spelregels
- Elke gemeente in Oost-Vlaanderen kan deelnemen.
- De campagne start op 25 september 2020.
- De 10 mondiale uitdagingen worden uitgevoerd op eigen gekozen tempo maar wel binnen een tijdspanne van 1 jaar, einddatum is dus 24 september 2021.
- Elke gemeente is vrij om voor de uitdagingen lokale samenwerkingen aan te gaan met lokale diensten, organisaties, vrijwilligers en andere derden.
- De uitdagingen kunnen uitgevoerd worden in willekeurige volgorde maar moeten wel allemaal behaald worden om geldig te zijn.
- Telkens er een uitdaging is behaald, rapporteert de gemeente dit door bewijsstukken te sturen naar mondialegemeenten@oost-vlaanderen.be. De gemeente krijgt een bewijs van ontvangst en na controle een bevestiging dat de uitdaging is behaald.
- Van elke uitdaging maakt de gemeente een kort verslag aangevuld met beeldmateriaal (foto’s en/of video's). Dit kan verder worden aangevuld met aankondigingen, ontwerpen, kopieën, screenshots … uit verschillende soorten media die de behaalde uitdaging verder illustreren.
- Na 1 jaar worden de gemeenten die de uitdagingen hebben aanvaard, uitgenodigd op een officieel moment waarbij de gemeenten die de 10 uitdagingen hebben behaald hun prijs in ontvangst kunnen nemen.