Win een Europalezing

Win een gratis Europalezing voor jouw organisatie. Als organisatie kies je zelf het thema van de workshop. We brengen de inhoud telkens met concrete voorbeelden en sprekend beeldmateriaal.

Kies een thema

  • Hoe leven we in 2050? 

Net na haar aanstelling in 2019 lanceerde de Europese Commissie het ambitieuze plan om van Europa het eerste klimaatneutrale continent ter wereld te maken, en dat tegen 2050. Onder de noemer van de Europese Green Deal is er een bindende klimaatwet en een uitgebreid actieplan waarmee de Commissie onze gehele manier van leven wil transformeren. Met behulp van ambitieuze doelstellingen rond thema’s als mobiliteit, ons energiegebruik, onze manier van wonen ... belooft de Green Deal alvast een groene transitie te worden. Toch moet deze transitie daarnaast ook eerlijk en inclusief zijn en mag ze de economische groei van de unie niet in de weg staan. In deze lezing ontdek je waar deze Green Deal vandaan komt, hoe de Europese instellingen deze groeistrategie willen realiseren, en welke drempels en uitdagingen we moeten trotseren om dit ambitieuze pakket aan ambities en maatregelen ook effectief te realiseren.

  • Vluchtelingen in Europa

Nog nooit waren wereldwijd zoveel mensen op de vlucht als nu. Sinds 2015 kwam een groter aantal de Europese Unie binnen en meer recent zorgt de oorlog in Oekraïne voor een grotere instroom. Zowel de lidstaten als de EU proberen deze situatie het hoofd te bieden. Hoe groot is het aantal vluchtelingen wereldwijd en in Europa echt? Welke maatregelen bestaan er op internationaal, Europees en nationaal niveau en wat is het gevolg van dit beleid?  Aan de hand van cijfermateriaal en sprekende beelden kom je meer te weten over dit actuele thema. Onze Europa-experten laten altijd ruimte voor vragen. 

  • EU actua

De EU is niet uit het nieuws weg te denken. Migratie, klimaat, interne veiligheid ... het is maar een greep uit alle uitdagingen waar we mee te maken krijgen. Onze spreker licht deze actuele thema's van a tot z toe en plaats deze in een breder kader. We bekijken welke thema’s er actueel zijn en in de lezing zullen verschijnen.

Praktisch

  • Voor wie? Middenveldorganisaties en hun leden
  • Wanneer? In samenspraak vast te leggen tussen nu en eind december 2022
  • Waar? In een zaal van de Provincie in Gent of een eigen gekozen locatie
  • Duur: 90 minuten
  • Docent: Sprekers van Europahuis Ryckevelde

Hoe deelnemen?

Stel je kandidaat voor 20 juni 2022. Tegen 30 juni weet je of je bij de geselecteerden bent.