EU workshop in de klas

Breng Europa naar jouw klas met de gratis workshops van Europa Direct Oost-Vlaanderen. Schrijf de klas snel in en wie weet zijn jullie de gelukkige winnaars van een Europaworkshop. De winnaars worden gekozen op basis van wie zich het snelst inschreef. Eind januari brengen we de winnaars op de hoogte.

Mogelijke workshops

Infosessie EU – 3de graad ASO, KSO, doorstroom TSO

Tijdens deze interactieve lezing nemen we je leerlingen op sleeptouw voor een alomvattend verhaal over de Europese Unie. We beginnen met de geschiedenis: waarom, wanneer en hoe is de Europese samenwerking ontstaan? Hoe zijn we van zes naar 28 en intussen terug naar 27 lidstaten gegaan? Daarnaast bekijken we wat de Unie concreet doet en hoe ze beslissingen neemt, inclusief de samenstelling en werking van de Europese instellingen. Hierbij legt de spreker veelvuldig linken naar de actualiteit en uitdagingen voor de EU. De vele voorbeelden en mooie presentatie maken het verhaal af. We sturen op voorhand invulbladen voor de leerlingen door, zodat ze gemakkelijk kunnen noteren tijdens deze lezing.

Workshop ‘vluchtelingen in Europa’ – 3de graad ASO, KSO, TSO, BSO

In 2022 werd voor het eerst in de geschiedenis de trieste mijlpaal van 100 miljoen mensen op de vlucht overschreden. Een deel daarvan komt richting de Europese Unie, waar asiel en migratie hoog op de politieke agenda staat sinds 2015. Zowel de lidstaten als de EU zelf proberen deze crisis het hoofd te bieden. Hoe groot is het aantal vluchtelingen in Europa echt? Wat gebeurt er als ze hier aankomen? En wat doet de Europese Unie?

Tijdens deze workshop ‘Vluchtelingen in Europa’ ontdekken de leerlingen alles over het thema 'vluchtelingen in Europa'. De workshop bestaat uit verschillende delen. Via een inleefspel kijken de leerlingen eerst in kleine groepjes door de bril van de vluchtelingen zelf. In een tweede deel kijken ze door middel van een kaart-oefening door de bril van de EU-landen.

Workshop ‘Ontdek Europa’ – 3de graad BSO

Via allerlei spelen en methodieken ontdekken de leerlingen enkele basisgegevens over de Europese Unie, zoals het ontstaan, welke landen lid zijn en wat de Europese Unie doet. De workshop is gebaseerd op het educatieve materiaal 'Europe@school – Actieve lessen over de EU’, dat Ryckevelde ontwikkelde in opdracht van het Europees Parlement.

De Europese Green Deal, naar een duurzame toekomst – 3de graad BSO

We moeten er eerlijk over zijn: het gaat niet goed met de wereld rondom ons. Planten en dieren sterven massaal uit, grondstoffen raken uitgeput en ons klimaat warmt op aan een razendsnel tempo. Als we onze planeet én ook onszelf willen redden, is er dringend actie nodig. Maar er is ook goed nieuws: die groene omslag is al volop aan de gang!

Tijdens deze nieuwe interactieve workshop ga je zelf op ontdekking en kom je meer te weten over de groene plannen van de Europese Unie. Aan de hand van vragen en opdrachten leer je hoe de Europese Green Deal ingrijpt in alle sectoren en alle facetten van ons dagelijks leven, en bouw je zelf mee aan een groenere toekomst.

Praktisch

  • Voor wie? Een groep bestaat uit minimum 15 en maximum 30 leerlingen.
  • Wanneer? De workshops vinden plaats van 13 tot en met 17 februari 2023.
  • Duur? De workshops duren 2.30 uur, pauze inbegrepen. De sessies in de voormiddag starten om 9 uur en eindigen rond 11.30 uur. De namiddagsessies lopen van 13 tot 15.30 uur.
  • Waar? De interactieve workshops vinden plaats in het Provinciehuis, Gouvernementstraat 1, 9000 Gent of op het W. Wilsonplein 2, 9000 Gent. De exacte locatie wordt meegedeeld na selectie. De scholen komen op eigen kracht naar deze locatie.