Steunacties tegen corona

De Provincie Oost-Vlaanderen werkt enkele steunacties uit om de gevolgen van het coronavirus aan te pakken.

Ondersteuning cultuursector en verenigingsleven met infrastructuur

Externe organisatoren kunnen  van 1 oktober tot en met 31 december 2020 gratis of betaalbaar gebruik maken van de infrastructuur van de Provinciaal domein De Gavers, Puyenbroeck, De Ster en Het Leen bij het organiseren van evenementen of activiteiten.

Deze steunactie richt zich tot professionele organisatoren van evenementen en activiteiten én lokale sport-, jeugd- en cultuurverenigingen. 

Commerciële organisatoren betalen het laagste tarief, zoals het zou gelden voor niet-commerciële organisatoren. Niet-commerciële organisatoren kunnen de infrastructuur, afhankelijk van de locatie, gratis of mits een kleine bijdrage gebruiken.

Gezinnen en bedrijven met financiële moeilijkheden krijgen ademruimte voor provinciebelasting

Gezinnen en bedrijven die financiële moeilijkheden hebben, kunnen een afbetalingsregeling aanvragen voor de algemene provinciebelasting. Daarnaast zullen de aanmaningsbrieven pas 2 maanden na de wettelijke betalingstermijn worden verstuurd. Daardoor wordt de betalingstermijn verlengd van 2 tot 4 maanden. 

Provincie en POM Oost-Vlaanderen werken aan relance lokale economie

De Provincie Oost-Vlaanderen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen investeren in Oost-Vlaamse lokale bedrijven. De Provincie werkt aan een actieplan van 950 000 EUR. Daarnaast vraagt de Provincie aan de POM om 12,6 miljoen EUR investeringen te realiseren op Oost-Vlaamse bedrijventerreinen in de vorm van verduurzamende (energie)investeringen.

Lokaal winkelen en ondernemen

De Provincie promoot het lokaal winkelen en bundelt de vele initiatieven van verenigingen en lokale besturen om de lokale handel en horeca te helpen op de webpagina 'Lokaal winkelen en ondernemen'. Ook ondernemers die op zoek zijn naar extra ondersteuning of lokale besturen die de lokale detailhandel willen helpen, kunnen terecht op de pagina.

Provinciale scholen geven mondmaskers aan ziekenhuizen en woonzorgcentra

Meerdere provinciale scholen schonken hun voorraad mondmaskers aan ziekenhuizen en woonzorgcentra in hun omgeving. Daarnaast lenen ze ook laptops uit aan cursisten die thuis geen (geschikte) laptop hebben.

Uitstel betaling aanvullende lening

Personen met inkomensverlies door de coronamaatregelen die de aflossing voor hun aanvullende lening niet kunnen betalen, kunnen uitstel krijgen voor hun afbetaling. 

De Provincie financiert partnerregio's

Om de gevolgen van de coronacrisis voor de meest kwetsbaren te beperken geeft de Provincie Oost-Vlaanderen 10 000 EUR extra aan elk van haar partnerregio’s. Dit komt bovenop de reeds toegekende subsidie 2020 van 245 000 EUR voor de Filipijnen, 255 000 EUR voor Rwanda en 126 000 EUR voor Ecuador.

Zorgpersoneel en artsen ASZ Geraardsbergen kunnen overnachten in vakantiewoningen De Gavers

Op het provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen stelt de Provincie de vakantiewoningen ter beschikking van het zorgpersoneel en de artsen van het ziekenhuis ASZ Geraardsbergen. Artsen en verplegend personeel van het ziekenhuis werken nu in shiften van 12 uur. Daardoor wordt het dagelijkse woon-werkverkeer voor sommigen heel zwaar. Zeker voor personeel dat op ruime afstand van het ziekenhuis woont. Op die manier hoeven zij niet elke dag de lange afstand van en naar huis af te leggen.

Puyenbroeck en De Ster schenken paaseitjes aan woonzorgcentra

Door de coronamaatregelen zijn de paasfeesten in het provinciale domein Puyenbroeck en De Ster geannuleerd. De Provincie besliste om de paaseieren uit te delen aan verschillende woonzorgcentra in de regio.