De Provincie Oost-Vlaanderen neemt maatregelen tegen corona. Blijf op de hoogte: www.oost-vlaanderen.be/corona

Steunacties tegen corona

De Provincie Oost-Vlaanderen werkt enkele steunacties uit om de gevolgen van het coronavirus aan te pakken.

Gezinnen en bedrijven met financiële moeilijkheden krijgen ademruimte voor provinciebelasting

Gezinnen en bedrijven die financiële moeilijkheden hebben, kunnen een afbetalingsregeling aanvragen voor de algemene provinciebelasting. Daarnaast zullen de aanmaningsbrieven pas 2 maanden na de wettelijke betalingstermijn worden verstuurd. Daardoor wordt de betalingstermijn verlengd van 2 tot 4 maanden. 

Provincie en POM Oost-Vlaanderen werken aan relance lokale economie

De Provincie Oost-Vlaanderen en de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Oost-Vlaanderen investeren in Oost-Vlaamse lokale bedrijven. De Provincie werkt aan een actieplan van 950 000 EUR. Daarnaast vraagt de Provincie aan de POM om 12,6 miljoen EUR investeringen te realiseren op Oost-Vlaamse bedrijventerreinen in de vorm van verduurzamende (energie)investeringen.

Lokaal winkelen en ondernemen

De Provincie promoot het lokaal winkelen en bundelt de vele initiatieven van verenigingen en lokale besturen om de lokale handel en horeca te helpen op de webpagina 'Lokaal winkelen en ondernemen'. Ook ondernemers die op zoek zijn naar extra ondersteuning of lokale besturen die de lokale detailhandel willen helpen, kunnen terecht op de pagina.

Provinciale scholen geven mondmaskers aan ziekenhuizen en woonzorgcentra

Meerdere provinciale scholen schonken hun voorraad mondmaskers aan ziekenhuizen en woonzorgcentra in hun omgeving. Daarnaast lenen ze ook laptops uit aan cursisten die thuis geen (geschikte) laptop hebben.

Uitstel betaling aanvullende lening

Personen met inkomensverlies door de coronamaatregelen die de aflossing voor hun aanvullende lening niet kunnen betalen, kunnen uitstel krijgen voor hun afbetaling. 

De Provincie financiert medische en economische hulp in de Filipijnen

De Provincie ondersteunt de organisatie Center for Development Programs (CDPC) in de Filipijnen. Dankzij deze steun kan de organisatie 14 204 EUR vrijmaken voor medische hulp en voor mensen die economisch zwaar getroffen zijn door de gevolgen van het coronavirus.  

Zorgpersoneel en artsen ASZ Geraardsbergen kunnen overnachten in vakantiewoningen De Gavers

Op het provinciaal domein De Gavers in Geraardsbergen stelt de Provincie de vakantiewoningen ter beschikking van het zorgpersoneel en de artsen van het ziekenhuis ASZ Geraardsbergen. Artsen en verplegend personeel van het ziekenhuis werken nu in shiften van 12 uur. Daardoor wordt het dagelijkse woon-werkverkeer voor sommigen heel zwaar. Zeker voor personeel dat op ruime afstand van het ziekenhuis woont. Op die manier hoeven zij niet elke dag de lange afstand van en naar huis af te leggen.

Puyenbroeck en De Ster schenken paaseitjes aan woonzorgcentra

Door de coronamaatregelen zijn de paasfeesten in het provinciale domein Puyenbroeck en De Ster geannuleerd. De Provincie besliste om de paaseieren uit te delen aan verschillende woonzorgcentra in de regio.