Fietsroutekaart Haven Gent

Inrijmoment fietsroutekaart Haven van Gent

De Provincie Oost-Vlaanderen wil het fietsen in de provincie ondersteunen, zowel het recreatieve als functioneel fietsen. In het kader van het Fietspendelfonds bracht zij samen met VeGHO (vereniging van havengerelateerde bedrijven) de Fietskaart Haven Gent uit. Het is een handige wegwijzer voor al wie in de Haven Gent werkt en met de fiets naar het werk wil komen of op een zonnige dag de Gentse havenregio wil ontdekken.

Onderzoeksgegevens

Top

Het Vlaamse gemiddelde voor het aantal fietsende werknemers is 12,9%. Uit de grote werknemersenquête van VeGHO bij de havenbedrijven lag het gemiddelde op 9% in 2008 en 14% in 2011.
Het aandeel fietsers steeg sterk! Een kwart van alle werknemers woont op minder dan 10 km van de werkplaats. Hiervan komt nu ongeveer 60% met de wagen naar het werk.

Fietskaart Haven Gent: een proces

Top

Het succes van fietsen naar het werk is sterk gerelateerd aan de veiligheid en het comfort van de fietswegen.
De huidige fietskaart geeft een overzicht van de meest aanbevolen fietsroutes in en naar het havengebied.

Niet alle routes zijn echter op dit moment volledig fietsvriendelijk. Daarom werd een werkgroep opgericht, waarin het Projectbureau Gentse Kanaalzone, het Vlaams Gewest, De Lijn, het Havenbedrijf, VeGHO, de betrokken lokale overheden en het provinciebestuur vertegenwoordigd zijn. Zij werken aan een fietsactieplan. Dit plan omvat het wegwerken van de missing links, het verbeteren van kwaliteit en comfort en het veiliger inrichten van conflictpunten met het overige verkeer. Het plan bevat ook een groot aantal ondersteunende maatregelen die het fietsen aangenamer zullen maken.

De (fiets)infrastructuur in het havengebied is bovendien in volle ontwikkeling, zoals de ombouw van de R4.

Op regelmatige basis zal een nieuwe kaart gedrukt en verspreid worden.

Beschikbaarheid gedrukte exemplaren

Top

De fietskaart zal ter beschikking zijn op volgende locaties:

  • balie PAC Gent Zuid, W. Wilsonplein 2, 9000 Gent
  • Gent, Evergem, Lochristi, Zelzate, Wachtebeke, Lochristi en Assenede (gemeentehuis, administratieve centra en bibliotheken)
  • uitzendkantoren in het Gentse
  • op aanvraag via onderstaand emailadres

Je kan ook de documenten hieronder downloaden en zelf printen.

Opgelet: Op dit ogenblik zijn er geen gedrukte exemplaren meer in voorraad bij de dienst Mobiliteit. Wanneer de nieuwe druk aankomt, zullen bovenstaande locaties een nieuwe voorraad krijgen.

Contact

dienst Mobiliteit
PAC Het Zuid
Woodrow Wilsonplein 2
9000 Gent
tel.Pieter Derudder - 09 267 75 37
mobiliteit@oost-vlaanderen.be