Provinciaal Bibliotheekportaal

Het Provinciaal Bibliotheekportaal is een unieke digitale zoekomgeving waarbij bibliotheekbezoekers niet alleen gemakkelijk kunnen zoeken in de collectie van hun lokale bibliotheek, maar ook in de collecties van alle Oost-Vlaamse bibliotheken.

Interactief en verrijkt

Top

Bovendien worden de collecties van de Oost-Vlaamse openbare bibliotheken aangevuld en verrijkt met een schat aan informatie. Zo zijn er ook recensies, covers, websites, flapteksten, e-boeken en persartikelen te vinden en krijg je bij een zoekopdracht een verklaring van de zoekterm via Wikipedia. Wie graag nieuwe lectuur of muziek ontdekt, zal beslist de lees- en luistertips van LibraryThing en Last FM weten te waarderen.

Door de samenwerking met de Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren kan je klassiekers zoals Robinson Crusoe of Oliver Twist zelfs volledig online lezen als e-boek. En ook de auteurspagina's zijn de moeite waard. Je vindt er alle mogelijke informatie over een auteur, met koppelingen naar interviews, bekroningen, verfilmingen, video's, foto's, ...

Er zit ook letterlijk muziek in het nieuwe Bibliotheekportaal. Maak sneller een keuze dankzij muziekfragmenten: je kan 30 willekeurige seconden muziek uit een track beluisteren.

Speciale collecties

Top

Het nieuwe Bibliotheekportaal ontsluit ook enkele speciale lokale en regionale collecties. Zo vindt je voortaan heel wat partituren uit de collecties van muziekacademies terug. En ook onder andere de erfgoedcollecties van de Bibliotheca Wasiana uit Sint-Niklaas en van het Stadsarchief van Aalst worden nu in één beweging mee doorzocht. Tot slot zijn ook de provinciale bibliotheken van het Molenmuseum, de Kaaihoeve, de Provinciale Erfgoedbibliotheek en enkele andere opgenomen. De integratie van deze speciale collecties brengt het lokale erfgoed dichter bij de gebruiker.

Top

De link met Mijn Bibliotheek

Als je in het Provinciaal Bibliotheekportaal op zoek gaat naar een werk, kan je van hieruit het werk reserveren in de bibliotheek waar je lid van bent. Dit kan via Mijn Bibliotheek

Top

Interbestuurlijke samenwerking

Het project kwam tot stand dankzij de samenwerking met de vzw Bibnet, de andere Vlaamse provincies en de Vlaamse Gemeenschapcommissie van Brussel.

Top

Links