Museum Vlaamse Sociale Strijd

Campagnebeeld

Tegenwind. Armoede in België sinds 1800

Top

De tentoonstelling loopt van 1 september tot 26 november 2017 in het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster en is een project van KADOC-K.U. Leuven in het kader van het 'Museum van de Vlaamse Sociale Strijd'.

Eén Belg op zeven leeft in armoede. Dat is leven tegen de wind in. Met vlagen dringt de rauwe realiteit binnen in alle kieren van het leven. Armoede is altijd aanwezig, nooit helemaal afwezig. Ze beroert kleine en grote zaken, en is vaak onzichtbaar - zeker voor de buitenwereld. De samenleving zit verveeld met het cijfer. Hoe het leven van mensen in armoede keren? Hoe ze uit de wind zetten? Veel antwoorden zijn mogelijk. Keuzes dringen zich op.

De tentoonstelling

De tentoonstelling vertelt de geschiedenis van armoede in België sinds het begin van de negentiende eeuw. Je ontdekt hoe armoede zowat alles in het leven beïnvloedt, hoe mensen hun eigen situatie proberen te verbeteren en wat de samenleving doet of kan doen. Verleden en heden worden daarbij met elkaar vervlochten. Wat is er veranderd? En waar lijkt vandaag op vroeger? De tentoonstelling is het resultaat van een intense samenwerking met mensen in armoede.

Voor meer informatie, klik onderaan de pagina door naar de website van KADOC en Caermersklooster.

Wat is het 'Museum van de Vlaamse Sociale Strijd'?

Top

Het 'Museum van de Vlaamse Sociale Strijd' bestaat sinds 1980. Het is geen museum in de klassieke zin van het woord, maar een virtueel museum: een samenwerkingsverband van de vier 'kleurarchieven' onder impuls van het Oost-Vlaamse provinciebestuur. Het staat garant voor nieuw onderzoek naar de sociale geschiedenis, dat voor het publiek ontsloten wordt via publicaties en tentoonstellingen. Dit zijn de partners:

  • het Archief en Documentatiecentrum voor het Vlaams-nationalisme (ADVN) in Antwerpen
  • het Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging - Instituut voor Sociale Geschiedenis (AMSAB-ISG) in Gent
  • het Documentatie- en Onderzoekscentrum voor Religie, Cultuur en Samenleving van de K.U.Leuven (KADOC-K.U.Leuven) in Leuven
  • het Liberaal Archief in Gent

Projecten van de voorbije jaren

Top

Klik onderaan door naar de archiefpagina.

Archief

Snuister in de vorige projecten van het Museum Vlaams Sociale Strijd.