Je bent hier: Home > Cultuur & vrije tijd > Cultuur

Cultuur

Vanaf 1 januari 2018 is de Provincie niet meer bevoegd voor de persoonsgebonden materies. Dit betekent dat het huidige provinciaal cultuurbeleid (kunsten, taal en letterkunde, lokaal cultuurbeleid, sociaal-cultureel volwassenenwerk, amateurkunsten en cultureel erfgoed) dan stopt.

De Vlaamse overheid neemt deze bevoegdheden over vanaf 1 januari 2018. Meer info en het 'Transitiereglement voor culturele projecten met regionale uitstraling' vind je op de website van de Vlaamse Overheid via onderstaande link.

Voor onroerend erfgoed blijft de Provincie wel bevoegd.

Bibliotheken

Ontdek alles over het Streekgericht Bibliotheekbeleid en over de provinciale bibliotheek.
Dus ook alle laatste nieuws over cinébib vind je hier.

Beeldende kunst, vormgeving, film

Alle info over initiatieven zoals de wedstrijd 'Een thuis voor een beeld' en de prijs voor beeldende kunst en vormgeving.

Cultuurprijzen

Lees hier alles over de provinciale cultuurprijzen.

Depotbeleid

De Provincie Oost-Vlaanderen bouwt een regionaal depotbeleid uit op vlak van cultureel en archeologisch erfgoed. Hier alle info.

Erfgoed en monumentenzorg

Het provinciebestuur maakt werk van de bescherming van erfgoed en monumenten en ondersteunt initiatieven voor de openstelling ervan.

Erfgoedinzicht

Samenwerking van Oost- en West-Vlaamse musea en kerkfabrieken op vlak van inventarisatie.

Lam Gods

Het schilderij Lam Gods wordt sinds 2012 geconserveerd en gerestaureerd. Bezoekers kunnen dit volgen in het Museum voor Schone Kunsten, het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster en de Sint-Baafskathedraal in Gent. Lees hier alles over het project.

Lokaal cultuurbeleid

Musea

Het museumconsulentschap biedt ondersteuning aan alle musea in de provincie Oost-Vlaanderen.

Museum Vlaamse Sociale Strijd

In 2017 realiseert KADOC de tentoonstelling 'Tegenwind. Armoede in België sinds 1800'.

Muziek

Zowel voor professionele als amateurmusici zijn er ook in 2017 allerlei initiatieven: de recitals voor jonge Oost-Vlaamse solisten, de koorzang- en muziektoernooien, de prijs muziek, Oost Best!, ed.

Provinciale Prijzen 2017

Op deze pagina kan je je inschrijven voor de prijsuitreiking op maandag 18 december 2017 van de ‘Oost-Vlaamse Sportringen’, de ‘Cultuurprijzen’, de ‘Prijs Jeugdwerk voor Allen’ en de ‘Warmste Vrijwilliger’.

Podiumkunsten

In de sector van de podiumkunsten ondersteunt het provinciebestuur tal van professionele en amateuristische verenigingen.

Oost-Vlaanderen 1914-1918

In de periode 2014-2018 wordt ook in Oost-Vlaanderen de Eerste Wereldoorlog herdacht. Lees er hier alles over.

Provinciaal Archeologisch Museum

De Provincie beheert het Provinciaal Archeologisch Museum (pam) dat op 2 locaties gevestigd is: Ename (Oudenaarde) en Velzeke (Zottegem).

Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster

In het Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster staan regelmatig tentoonstellingen op de agenda. Voor meer info surf je naar www.caermersklooster.be.

Provinciaal Erfgoedcentrum

In 2012 opende het Provinciaal Erfgoedcentrum in Ename. Je beleeft en ontdekt er het Oost-Vlaamse erfgoed, de erfgoedzorg en het erfgoedbeleid.

Mola, het Provinciaal Molencentrum

In Mola draait alles om wind- en watermolens. Het molenexpertisecentrum voor Oost-Vlaanderen.

Provinciale Scheepswerven Baasrode

Roger Raveelmuseum

Sinds 2014 beheert de Provincie het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie (Zulte). Roger Raveel (1921-2013) wordt als één van de belangrijkste Belgische kunstenaars na WO II beschouwd. Stéphane Beel ontwierp een museum waarin de kunst van Raveel zich thuisvoelt.

Taal en letterkunde

Naast het uitschrijven van prijzen voor letterkunde, steunt het provinciebestuur de sector ook door subsidies aan verenigingen en tijdschriften.

Sociaal-cultureel volwassenenwerk